Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Ki volt Edgar Allan Poe?
2013.10.10.
Az 1800-as évek legismertebb költője, akire az utókor is emlékszik, s emlékezni fog. De vajon ki is volt ő?

Sokan ismerik a nevét, ám kevesen tudják azt, hogy ki is volt valójában Edgar Allan Poe, a tragikus sorsú irodalmi hős, aki mindössze 40 évet élt, de művei a mai napig meghatározó alkotások maradtak.

164 éve, 1849. október 7-én hunyt el Edgar Allan Poe egy baltimore-i kórházi ágyon, ahol négy napot töltött eszméletlenül. Az utcán történt rosszullétének igazi okát talán sohasem tudhatjuk meg, hiszen első életrajzírója olyan mértékben torzította a róla ismert adatokat, hogy az okozott kárt már nem lehet helyrehozni. „Hogy jó hírünket megmentsük, keltettük őrült hírét neki” – írja W. C. Williams költő. 

Az említett életrajzíró Rufus Griswold néven volt ismert és bőszen dolgozott azon, hogy Poe halála után úgy emlékezzen rá az utókor, mint sátánista, alkoholista, szexuális szörnyeteg, aki senkivel és semmivel nem törődött saját magán kívül. Persze maga Poe sem erőltette meg magát azért, hogy belepasszoljon a kor aktuális lelkületébe, éppen ezért a többi író mindig is különösnek tartotta felfogása miatt, kortársai egy okoskodó, erkölcstelen emberként tekintettek rá.

„Az életet a haláltól elválasztó határ homályos és bizonytalan. Ki a megmondhatója, hol végződik egyik, és hol kezdődik a másik?”

Rövid élete során mindössze 15 évet foglalkozott írással, ám sajnos erőfeszítései nem hozták meg számára a várt sikert és elismerést. Minden eges pennyért keményen megkellett dolgoznia, ugyanis itt sem volt hajlandó fejet hajtani a kor aktuális igényeinek, nem egy varázslatos Amerikát szeretett volna felépíteni, hanem az olvasót gondolkodásra bírni, érzéseket adni mindazoknak, akik belevágnak egy-egy művébe. Szerkezetileg sem törekedett az aktuális „trendek” megtartására, ugyanis rövid, tömör szerkezeti egységekben megírt művekkel rukkolt elő, nem pedig tanulságos művekkel gazdagította az aktuális irodalmi palettát. Több értekezésen is hangot adott annak a véleményének, hogy nem a szépet kell leírni, hanem érzést kell kiváltani az olvasóból, aki ezáltal elgondolkodik az olvasottakon, esetleg elgondolkodik saját létezésének miértjén. Különleges felfogása miatt nem támaszkodhatott csak az önálló írásra, így kénytelen volt különböző lapoknál dolgozni, amiket pedig sorban sikerre is tudott vinni, hiszen a közönséges már csak azért is megvásárolta az újságot, mert arra voltak kíváncsiak, hogy vajon milyen újabb őrültséggel rukkolt elő Edgar Allan Poe. A teljes szabadság hiányában nem tudott egy-két évnél tovább maradni az ilyen lapoknál, így munkájára az állandó vándorlás volt a jellemző. Többször megpróbálkozott saját lap indításával is, de egyiknek sem volt különösebb sikere. Végül feladta az újságírást, ám azonban a lapoktól sohasem tudott teljesen elszabadulni, hiszen a legtöbb írása ezekben a médiumokban jelent csak meg.

A szerelem nem kerülte el messzire Poe-t, hiszen nagynénjénél történt baltimore-i tartózkodása során került közeli kapcsolatba unokahúgával, Virginiával. Hosszas együttélés után végül megkérte a kezét, majd összeházasodtak. Ez volt Poe pályafutásának első termékeny szakasza, hiszen boldog párkapcsolatban élt, s ekkor vált belőle családfő, de az írásból éppen hogy csak sikerült megélniük. Nehézkes anyagai helyzetük miatt végül az elvonulás mellett döntött, egy Manhattantől alig 15 km-re lévő kis telekre költöztek, ám ekkor már Virginia nagyon beteg volt. A torkában elpattant egy ér, s végül ez vezetett halálához, néhány évvel férje előtt. A mindössze negyven éves Poe nem ismerhette meg igazán a sikert, ám halála után nem merült feledésbe a neve, hiszen az utókor Amerika egyik legnagyobb irodalmi alakjaként emlékszik a nevére. 

„S lelkem itt e lomha árnyból, mely padlóm elöntve száll,

Fel nem röppen, - soha már!”

Az utókor az egyik legnagyobb amerikai költőként emlékszik Poe-ra, akinek műveit egyenesen Baudelaire fordította franciára. Ahogy múltak az idők, egyre többet, más dolgokat kezdtek az elemzők látni a műveiben. Néhányan a szeretett nő elvesztését ismerték fel műveiben, mások a pszichoanalízis népszerű tudományának rendelték alá az írásokat. 

Legismertebb művei közé tartozik a Morgue utcai kettős gyilkosság, amely 1840-ben jelent meg. Ez az egyik legismertebb novellája, amely az egyik első detektívtörténet. Az írás főszereplője Auguste Dupin nyomozó, aki két asszony halálában nyomoz, majd annyira mélyre ássa magát a nyomozásba, hogy lassan kirajzolódik előtte a város összes kis titka. A detektívregények mellett olykor Poe-t emlegetik a sci-fi megteremtőjeként is, köszönhetően a Balloon Hoax című írásáért. Ezt a Sunban jelentette meg, és arról számolt be, hogy egy férfi három nap alatt átszelte az Atlanti óceánt egy hőlégballonnal. Mire sikerült az illetékeseknek megcáfolni a hírt, addig mér egész Amerika a hőlégballon lázban égett. Emellett novellája, A Maelstörm poklában is a korai sci-fit kapcsolja Poe nevéhez. A megszemélyesített örvényről szóló történetet a mesélő szenvedésén keresztül ismerjük meg, akit próbál elnyelni a szörnyeteg. 

Persze leghíresebb művei közül nem maradhat ki a szinte mindenki által ismert A holló sem. A költemény főleg dallamossága és stilizált nyelvezete miatt emelkedett ki több munkája közül, de persze utánozhatatlan hangulata is segített abban, hogy az utókor rengetegszer hozzányúljon ehhez a történethez, ehhez az érzéshez. Az idők során rengetegszer halhattuk és láthattuk, hogy valaki Poe munkájából próbál ihletet nyerni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Előbbire remek példa Tim Burton 1982-es rövidfilmje, a Vincent, amely tagadhatatlanul a holló elemeire épít.