Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

A műfajok legjobb könyvei – Egy szubjektív lista arról, hogy mit kell mindenképp elolvasnod
2013.06.19.

A litreactor.com munkatársa nem volt rest, és elkészített egy listát arról, hogy melyek azok a könyvek, amelyeket egy műfajon belül mindenképp el kell olvasni.

Minden műfajnak megvannak a maga sajátosságai. Vagy szeretjük ezeket, vagy pedig gyűlöljük, de az biztos, hogy ezek a jellemző stílusjegyek alapján választjuk ki, hogy mit is olvasunk. Legyen az akár fantasy, akár sci-fi, esetleg krimi, mindenképp érdemes megfontolni a felsorolásban szereplő műveket, hiszen az adott műfaj kihagyhatatlan darabjait képezik. Termszetesen nem sikerült minden kategóriát lefedni, de a legnépszerűbbeket megtalálhatjátok. Lássuk, a litreactor.com szerint melyek a kihagyhatatlan alkotások!

 

A hobbit és A gyűrűk ura – J. R. R. Tolkien 

Tolkien, a műfaj atyja, a modern fantasy megteremtője. Művei nem csak könyvként, hanem a mozivásznon is példátlan módon teljesítettek. A hobbit és A gyűrűk ura a műfaj kedvelői szerint a legjobb fantasy, ami valaha is készült. Vajon A tűz és jég dalában megérkezett az igazi kihívó, aki felveheti a versenyt a legjobbnak tartott sorozattal?

 

A korbács – Clive Barker 

„Gyönyörű szőnyegbe szőtték világukat a Látólények, hogy elrejtőzzenek az emberek ridegsége elől. De egy liverpooli ház padlásán a szőnyeg alvó szövete váratlanul életre kel, s hosszú téli álmából feltámad az Éden csodálatos, sokdimenziós világa. Az élő szőnyeg felbomlott szálait minden gonosz fondorlat és veszély ellenére újra kell szőni, különben végpusztulás fenyegeti a tökéletes harmónia polgárait. Ez a könyv a titáni küzdelem krónikája. A reményé és a szerelemé. A lidércnyomásé és a felhőtlen boldogságé. „

 

Amerikai istenek – Neil Gaiman 

„Mike Ainsell három évet töltött börtönben, ám a sorscsapások ezzel nem értek véget számára. Szabadulása előtt néhány nappal a felesége és a legjobb barátja meghal autóbalesetben, így azután első útja a temetésre vezet. Útközben találkozik egy furcsa idegennel, aki Szerda néven mutatkozik be, és munkát kínál Mikenak. A büntetett előéletű férfinak nincs más választása: elfogadja az ajánlatot, nem sejtve, hogy ezzel különös, természetfölötti események sodrába kerül.”

 

A Dűne – Frank Herbert 

„Az Impérium tízezer éves békéjét veszély fenyegeti. A lakott planéták ezreit összefogó, feudális birodalom egymásnak feszülő erői - a császár, a rivalizáló Nagy Házak és az Űrliga - mind egy kietlen sivatagbolygó köré gyűlnek, hogy eldöntsék, ki birtokolja az óriási homokférgek és pusztító viharok által uralt világot. Ez ugyanis az egyetlen hely az univerzumban, ahol megtalálható az űrutazáshoz elengedhetetlen, tudattágító hatású fűszer, a melanzs. A hűbérbirtokért megütköző seregek csatájában felülkerekedő ház győzelme azonban nem lehet teljes, mert a mély sivatagban felbukkan egy próféta, aki mögött felsorakoznak az eddig lakatlannak hitt terület népének fanatikus légiói... A Dűne - Frank Herbert klasszikussá vált regénye - minden idők legsikeresebb science fiction remekének számít, amely négy évtized alatt sem veszített népszerűségéből.”

 

Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? – Philip K. Dick 

„A nevek ismerősek. A könyv is. Philip K. Dick korszakalkotó regényének új fordítását tartja a kezében az olvasó, amely alapját képezte Ridley Scott kultfilmjének, a Szárnyas fejvadásznak. A kötethez három vezető irodalomtörténész - Bényei Tamás, H. Nagy Péter és Tillman J.A. - írt kísérő szöveget, amelyek segítségével végre a helyére kerülhet Dick legnagyobb hatású alkotása.”

 

Perdido pályaudvar, végállomás I-II - China Mieville 

„Új-Crobuzon városa gigászi folt a világ közepén, emberek, mutánsok és idegen kultúrák lakóhelye. A szennyezett folyók partján, a nyomornegyedek, gyárak és paloták felett a diktatórikus parlament és a milícia uralkodik vasmarokkal, de most történik valami, ami a feje tetejére állítja a megszokott rendet. Isaac, a renegát tudós és törvényen kívüli fantaszta különös megbízatást kap: Yagharek, a nomád madáremberek kitaszítottja ismét repülni akar.”

 

Végítélet – Stephen King 

„A történelem nem szűkölködött tragikus eseményekben: mindent elsöprő árvizek, pusztító tűzvészek, határokat nem ismerő járványok tizedelték az emberiséget. Ám minden elemi csapásnál nagyobb fenyegetést jelent önmaga számára az ember. A tudomány és technika fejlődésével már-már tökélyre fejlesztette a pusztítás eszközeit, s szinte törvényszerű, hogy előbb-utóbb kicsúszik a kezéből az ellenőrzés. Visszaélt tudásával és hatalmával, megérett a bűnhődésre......valahol a kaliforniai sivatag mélyén, egy titkos katonai laboratóriumban üzemzavar támad, s elszabadul egy gyilkos vírus.”

 

A szomszéd lány – Jack Ketchum 

„Külvárosi környék. Árnyékos, fák szegélyezte utcák, gondosan ápolt pázsit, kényelmes kis otthonok. Kellemes, békés környezet ahhoz, hogy itt nôjön fel az ember. Ez persze nem igaz a tinédzser Megre és mozgássérült húgára, Susanra. Valahol egy zsákutcában, a Chandler család sötét, nedves pincéjében Meg és Susan saját nagynénjük áldozatává válnak, kiszolgáltatva a teljes ôrületbe merülô távoli rokon kegyetlen rigolyáinak és dührohamainak.”

 

Amerikai psycho – Bret Easton Ellis 

„Irodalmi alkotás nagyon ritkán képes olyan világraszóló botrányt kelteni, amilyen az Amerikai Psychót övezte. Kiadók, amelyek már szerződést kötöttek a mű megjelentetésére, és előlegképpen súlyos összegeket fizettek a ki Ellisnek, sorra visszakoztak, és elálltak a publikálástól. Ez a könyv nemegyszer átlépi az elviselhetőség küszöbét. Amit írója a perverzió és az erőszak tombolásáról elgondol és leír, az kívül esik a normális ember felfogóképességének és erkölcsi érzékének határain.”

 

A Vörös Sárkány – Thomas Harris 

„Birminghamben brutálisan meggyilkolnak egy családot. Senki sem érti, hogy a békés és harmonikus életet élő Jacobi család kinek állhatott az útjában. Hamarosan újabb gyilkosság történik - ezúttal is egy egész családot irtanak ki. A rendőrség tehetetlen, de a nyomok arra utalnak, hogy egy semmitől vissza nem riadó pszichopatával állnak szemben.”

 

Hideg nyomon – Dennis Lehane 

„Amerikában naponta több ezer gyermek tűnik el. Vannak, akiket a szüleik rabolnak el egymástól, vannak, akik maguktól szöknek el. Naponta több ezer gyermek tűnik el, és egy részük soha nem kerül elő, elnyeli őket a föld, mintha meg sem születtek volna. A négy éves Amanda McCreadyt egy meleg, nyári éjszakán rabolják el a saját ágyából. A sajtó éjjel-nappal a lány eltűnésével foglalkozik, és a teljes bostoni rendőrség őt keresi, mégsem lelik nyomát.”

 

All the Beautiful Sinners – Stephen Graham Jones 

„Jim Does sheriff hajszája egy helyi indiánnal kezdődik, aki lelőtte az előző tisztviselőt. Mint kiderül, nem csak az emberöléshez, hanem Doe testvérének eltűnéséhez is köze van a rejtélyes indiánnak.  Amikor megjelenik az FBI, a történet új fordulatot vesz, és végigkísérhetjük a sheriff embertelen harcát a bizonyítékok és nyomok tengerén, miközben már nem a kötelesség, hanem a bosszúvágy hajtja.”

 

Harry Potter -  J. K. Rowling 

„Az egész sorozat ajánlott olvasmány, hiszen végigkövethetjük az ifjú varázslótanoncot korai megpróbáltatásaitól kezdve egészen a hatalmas végkifejlettig. Egy fantasztikus világba utazhatunk, ahol a varázslat mindennapi, s ahol csodák mindig történnek.”

 

A balszerencse áradása – Lemony Snicket 

„Hallottál-e már a Baudelaire gyerekekről? A kedves, szép, okos testvérek – Violet, a feltaláló, Klaus, a könyvmoly és a kis Sunny – kalandjairól olvashattok ebben a könyvben, amelyet hamarosan további regények követnek majd.  Sajnos az emberek életében olykor szomorú dolgok is megesnek. Történetünk főhőseinek sorsát is alapjaiban változtatja meg egy tragikus esemény. Vajon képesek-e megbirkózni a számukra túl nehéznek látszó feladatokkal? Megmenekülnek-e szorongatott, olykor kilátástalannak tűnő, néha riasztó és félelmetes helyzetükből?”

 

Junior - Egy indián naplója – Sherman Alexie 

„Junior indián, és egy rezervátumban él a családjával. Európai fül számára ez izgalmasan hangozhat, ő azonban sorscsapásnak tartja. Már születésekor sem állt jól a szénája, kész csoda, hogy egyáltalán életben maradt, aztán meg normális gyerek lett belőle - bár úgy fest a helyzet, hogy utóbbit csak ő gondolja így. Egyszer aztán elege lesz a testi-lelki-anyagi nyomorúságból, amit a rezervátumban maga körül lát, és átiratkozik a szomszéd város középiskolájába, ahová csupa fehér gyerek jár.”

 

A lista a teljesség igénye nélkül készült, de kíváncsiak lennénk, hogy Ti melyik könyveket tartjátok a legjobbaknak egy adott műfajon belül. Mindenkinek más a kedvence?