Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

Járvány
2011.11.18.

JárványAz amerikai horror- és science fiction szerző, Scott Sigler, „Járvány” című horrorban egy kívülről (nem tudni honnan) érkező fiziológiai fenyegetés erőszakos őrültekké teszi az embereket, akik aztán rettentő brutalitással végeznek a körülöttük élőkkel, majd magukkal is. Először csupán egy pattanásnak vagy csípésnek tűnő dolog jelentkezik, kinek a karján, combján, hasán vagy éppen a hátán vagy lábfején. A felcsípett fertőzés kicsi dudorokból fejlődik, végül meghatározatlan célt szolgáló kékes-fekete háromszögekké, amelyek fejlődésük egy bizonyos pontjától kommunikálni kezdenek az emberekkel, hogy aztán végül megpróbálják a kitörést a gazdatestből.
Sigler regénye egy Perry Dawsey nevű fiatal, egykori amerikai-foci játékos problémáját követi nyomon, aki először csupán konstatálja magán a furcsa, egyre inkább viszkető kinövéseket, majd úgy dönt, belőle ugyan nem esznek! Szó szerint, hiszen az idegen valamik növekedésük tápanyagait az emberből nyerik. Perry-ben 7 ilyen izé indul növekedésnek, a bátor és még mindig jó karban lévő sportoló pedig elhatározza, hogy megszabadul tőlük. Szépen, fájdalmasan sorban nyesi-tépi-vágja-rágja ki magából a fejében beszélő háromszögeket, brutálisabbnál kilátástalanabb személyiségváltozáson esve át közben. Perry felveszi az idegenekkel a harcot, s még ha közben magát is kell teljesen leamortizálnia, akkor sem hagyja őket szabadon, s főleg nem magában növekedni. Kezdetét veszi hát a harc a túlélésért, ahol végül már egyáltalán nem lehet tudni, ki kinek az ellensége.
Scott Sigler könyve főként azért jó olvasmány, mert a belső gondolatok, párbeszédek és érzések olyannyira átütnek a Scott Siglerlapokon, hogy nehéz nem azonosulni a főhőssel. Perry Dawsey figurája teljesen az olvasóba mászik, mint őbelé az élő háromszögek. A szenvedő és küzdő vezéráldozat mellett persze több eseményszál is fut szimultán. Egy kiöregedett CIA-s nyomoz a sorozat és tömeggyilkosok után, míg egy igazságügyi orvosszakértő és egy tudós a jelenség biológiai aspektusát kutatja az áldozatok megmaradt, és döbbenetesen gyorsan pusztuló holttestein. Ami biztos az az, hogy az egész „Járvány” egy kész versenyfutás, amely megadja a történet alapritmusát.
A „Járvány” eszköztára minden mai, modern horror-elvárást felvonultat. Nem szégyell a bejáratott klasszikus szerzők kellékeihez nyúlni, de a magában hordozott taszító és gusztustalan félelemkeltés maximális hatásfokon érvényesül benne. Sigler regénye ugyan nem ölt összetéveszthetetlenül egyéni jelleget, mégis látszik rajta, hogy írója tudja és érzi a műfaj dramaturgiáját. Azét a műfajét, amelynek manapság, oly sok más területhez hasonlóan, egyre és egyre magasabb az ingerküszöbe, így a „Friss vér minden oldalon” szlogen ami a könyv hátoldalán áll egyáltalán nem túlzás.