Vásároljon könyvet mobil készülékével egyszerűen.

A Macbeth-rejtély
2011.11.07.

a macbeth rejtely Színházi berkekben suttogott pletyka szerint Shakespeare „Macbeth” című darabján átok ül. A babona szerint a mű ártalmas erőket képes életre hívni, és szerencsétlenséget hoz mindenkire, aki kapcsolatba kerül vele, éppen ezért a színházi emberek csak „az a darab”-ként, vagy „a skót tragédia”-ként emlegetik Shakespeare tragédiáját.
Ennek az átoknak ered a nyomába Kate Stanley neves Shakespeare-kutató és színházi rendező, aki egy nap különös felkérést kap: Shakespeare balszerencsés Machbeth-jét kell színpadra állítania az eredeti helyszínen, a skóciai Dunsinnan dombon.
Kate, bár buta babonának tartja az egész átok mizériát, próbál nagyon óvatos lenni, és szereplőivel, vendéglátóival együtt betartani minden „babona szabályt”, ennek ellenére az átok hosszú szunnyadás után felébred. A dunsinnani dombtető erődjének árka egy éjjel vérrel telik meg, másnap pedig a birnami erdőben rituális gyilkosságot követnek el, méghozzá pogány emberáldozatokat idéző körülmények között.
A mítosz szerint az, amit mindenki eredeti Machbethnek ismer, nem az igazi darab. Állítások szerint a darabnak van egy ősi változata is. Vajon valóban létezik egy régebbi változata a színműnek, és Shakespeare valódi fekete mágiát akart színpadra állítani? Kik lehetnek azok, akik különös kegyetlenséggel képesek ölni azért, hogy megszerezzék az elátkozott mű eredeti példányát? Ezeket a kérdéseket szeretné megválaszolni Kate Stanley, így hát a gyilkosok és az átok nyomába ered, hogy több száz év után végre fény derüljön az igazságra.
Okkultizmus, történelem és irodalom, ez a három dolog szövi át Jennifer Lee Carrel regényét. Az írónő, aki angol irodalmat tanult az Oxford és a Stanford egyetemen, majd angol és amerikai irodalomból szerzett nagydoktori fokozatot a Harvardon , igazi intelligens író. Történelmi és világirodalmi érdekességeket, utalásokat sző bele regényébe úgy, hogy az megragadja az olvasó figyelmét és ne is eressze el a regény végéig.
A Macbeth-rejtély” egy lebilincselő kalandregény mágiával és irodalommal fűszerezve. Ugyan Jennifer Lee Carrel regénye Shakespeare tragédiájának ismerete nélkül is élvezhető – mivel az írónő minden Macbeth citátum után elhelyezi az idézetet a tragédiában, és megmagyarázza a körülményeket, de talán egy hajszálnyival könnyebb eligazodni benne az eredeti mű ismeretében.
Mindenesetre, ez a regény ajánlatos mindenkinek, aki szereti a reneszánsz irodalmat, érdeklődik a mágia iránt, és olyan regényt szeretne olvasni, ami úgy szórakoztat, hogy közben végig mozgásban tartja az agytekervényeket.